Nieuws

Weekend met ups en downs voor team Streuer bij WK zijspannen in Hongarije

28/06/2016

Een weekend na de WK-race in Kroatië stond alweer de 3e WK-ronde op het programma. Ditmaal waren we te gast op de Pannoniaring, een circuit dat gelegen is in het noord-westen van Hongarije. Een vrij nieuw circuit met een mooie layout. Voor het publiek is het tevens een erg mooi circuit, want vanaf de tribunes achter het paddock kan ongeveer 85% van de baan gevolgd worden. Voor ons was dit de 2e keer dat we op dit circuit zouden rijden. De weersvoorspellingen zagen er ook goed uit. Het zou droog blijven en er werden erg hoge temperaturen voorspeld.

Vrijdag : Vrije trainingen.
Op de vrijdag stonden 2 vrije trainingen op het programma. De eerste om 11:00 en de 2de aan het begin van de avond. Bij de eerste training was het al rond de 30 graden en de temperatuur liep gedurende de dag steeds hoger op.
Na afloop van deze trainingen waren Bennie en Geert niet geheel tevreden. De rondetijden van het jaar ervoor werden bij lange na niet behaald. Waar dit aan lag was niet geheel duidelijk. Mogelijk kwam het door de hoge temperatuur, waardoor de banden het zwaar te verduren kregen.

Zaterdag : Kwalificaties en Sprintrace.
Om 8:00 stond nog een korte vrije training op het programma. Tijdens deze sessie werd de 4e tijd genoteerd en de rondetijd was direct al 3 seconden sneller dan die van de vorige dag.

Normaal is het zo dat tijdens de eerste kwalificatie de asfalttemperatuur het beste is om een snelle tijd te zetten, maar tijdens deze sessie was de temperatuur al ver boven de 30 graden uitgekomen.
Bennie en Geert waren gebrand op een goede startpositie en ze vertrokken dan ook als één van de eersten de baan op om zo een vrije baan te verkrijgen. De pitcrew zag al dat in de 2e ronde de tijd alweer flink werd verbeterd. Op dat moment was deze rondetijd goed voor de voorlopige 2e plaats. De ronden daarna waren zeer constant maar iets langzamer. Bennie stuurde de pits in om de setting iets te veranderen. Hierna werden er nog 4 ronden afgelegd, maar de tijd werd niet meer verbeterd. Reeves, Päivärinta en Delannoy kwamen ons, in het laatst van deze kwalificatie, nog voorbij.
Bennie klaagde er vooral over dat de banden na 2 ronden al gripproblemen veroorzaakten. Toch waren we tevreden met deze voorlopige 5e start plaats. De verwachting was dat niemand z’n tijd zou verbeteren tijdens de 2e sessie die om 14:00 verreden zou worden.

Tijdens deze 2e en beslissende kwalificatie was de temperatuur zo rond de 40 graden en de meeste teams keken dan ook eerst de kat uit de boom. Tegen alle verwachtingen in presteerde het Franse team van Delannoy en Rouseau het toch om zich te verbeteren. Ze pakten verrassend de pole-positie. Voor de overige teams veranderde er weinig. Onze 5e positie kwam geen enkele keer in gevaar. Aangezien de top 5 binnen een seconde gekwalificeerd stond  zouden het wel eens een hele spannende wedstrijden kunnen gaan worden. Alles zou afhangen van de banden was Bennie zijn korte relaas, maar gelukkig kan hij daar meestal goed mee overweg.

Toen om 16:00 de lichten uitgingen, voor de sprintrace over 10 rondes, was het nog steeds extreem warm. Bennie en Geert hadden een goede start en zaten in een kopgroep van 6 teams. Ze kregen het direct aan de stok met het team van Holden die een super start kende. Team Streuer kon tijdens de eerste ronde elke aanval afslaan. Dit koste helaas wel wat tijd en er ontstond een klein gaatje richting de kopgroep van 4 teams. In de 2e ronde werd het gaatje al iets dichtgereden, omdat daar ook een stevig potje werd gevochten. Echter ging het halverwege de derde ronde mis voor team Streuer. De ketting brak waarna Bennie en Geert de race vanaf de zijlijn konden volgen. Zij waren niet het enige team dat problemen kende, want de teams van Reeves en Schlosser finishten ook niet door mechanische problemen. De winst ging naar het Finse team van Päivärinta – Kainulainen, gevolgd door Delannoy en Holden.

Dit was stevig balen in het kamp van Streuer. We zijn het gelukkig niet gewend om uit te vallen, maar zo zie je maar dat het ons ook kan gebeuren. Snel werd de teleurstelling aan de kant geschoven en begonnen we met het preparen van het span voor de zondag.

Zondag : Warm-up en Goldrace.
Ook op de zondag stond de eerste sessie al om 8:00 op het programma. We konden de baan op voor onze warm-up training en deze verliep naar wens. Tijdens deze sessie werd door team Streuer een keurige 3e tijd op de klok gezet. Het span was er klaar voor meldden Bennie en Geert.

Om 14:00 was de start van de goldrace, die over 15 ronden verreden zou worden. Gelukkig had het zaterdagnacht geregend en was de temperatuur flink naar beneden gegaan. Dit maakte het allemaal wat aangenamer.
Team Streuer kende een wereldstart en doken als nummer 4 de eerste bocht in. Tijdens de eerste ronden moesten Bennie en Geert direct vol aan de bak, want Schlosser  zette direct de aanval in. Elke aanval werd afgeslagen en het was dan ook een felle strijd. Door dit gevecht was het tempo iets gezakt en kon ook team Holden de aansluiting vinden. Het werd hierna een gevecht tussen deze 3 teams. Bennie kon dit 2 ronden volhouden, maar moest toen Schlosser laten gaan. Een ronde later kwam ook Holden voorbij. Bennie besloot om hem te gaan volgen om de banden enigszins te sparen. Vanaf ronde 9 werd er meer druk op Holden uitgeoefend. In de 10e ronde werd de druk voor Holden teveel en verremde zich, wat een stevige crash als gevolg had. Team Streuer had hierdoor de 5e plaats weer in handen. Bij de volgende doorkomst werd de race, middels de rode vlag, stilgelegd in verband met medische verzorging voor Holden. Gelukkig viel het mee en kwam hij er zonder ernstige blessures vanaf.

Door de 5e plaats scoorden we 11 WK-punten en bezetten na dit weekend de 6e plaats in de tussenstand van het WK. Door onze 0 score in de sprintrace hebben we wel een flinke achterstand ten opzichte van de kop van het veld opgelopen. We bevinden ons nu halverwege het seizoen en er kan nog van alles gebeuren.

De volgende ronde voor het WK is onze thuisrace, op het TT circuit van Assen. Tijdens de Gamma Racingdays op 6 en 7 augustus komen wij weer de baan op. Door de organisatie is gemeld dat het een volle bak gaat worden voor wat betreft het aantal deelnemers. Hierdoor is zelfs besloten om het aantal startende deelnemers te verhogen naar 28.
Maar voor het zover is heeft team Streuer nog een vol programma. Volgend weekend rijden Bennie en Geert enkele demo’s tijdens het evenement  “Bikers Classics” op het mooie circuit van Spa Francorchamps. Hierna volgen nog de IDM wedstrijden op Zolder en Schleiz.