Nieuws

Podium Team Streuer in spannende Goldrace tijdens WK zijspannen Slovakiaring

20/06/2018

Afgelopen weekend werd de tweede ronde voor de WK zijspannen verreden op de Slovakiaring. Voor de zijspanteams was dit de eerste kennismaking met een voor hun nieuw circuit in de WK cyclus. Op het laatste moment werd het programma nog aangepast en reden de zijspannen op donderdag al hun eerste kwalificatie.

Streuer gebruikte de vrije training voor het inrijden van de nieuw opgebouwde Kawasaki krachtbron. Deze had na de crash tijdens de openingsronde in Le mans toch wel behoorlijke schade opgelopen. Al snel daarna werd de eerste kwalificatie gereden. Ondanks een sterk verbeterde tijd kwamen Streuer en Rousseau niet verder dan een vijfde plaats. Streuer was matig tevreden met het neergezette resultaat, maar wist waar nog de nodige winst te behalen zou vallen.

In de tweede vrije training verbeterden Streuer en Rousseau flink hun tijd van de eerste dag en pakten een vierde plaats voor Team Holden. Na een korte pauze van een half uur konden de WK zijspannen direct weer de baan op voor hun tweede en beslissende kwalificatie. Direct vanaf het begin begon het gevecht om de beste startplaatsen. Voor de pole spitste deze zich af tussen de Engelse teams van Reeves en Birchall, deze werd met 1/1000 seconde verschil gewonnen door de Birchall broers. Maar ook de strijd om de laatste front row plaats was interessant om volgen. Deze ging tussen de teams van Paivarinta, Holden en onze Nederlandse troef Streuer. De Fin Kon op het laatst toch nog een snelle ronde eruit persen en pakten de 3e startplaats. Holden pakte maar nipt de 4e plaats met een voorsprong van 1/100 van een seconde op team Streuer.

Er werd dan ook een spannende strijd verwacht om de top posities tijdens deze sprintrace over zeven ronden. En dat gevecht begon al bij het uitgaan van de lampen. Alle rijders van de eerste twee rijen kenden een top start en stoven richting de eerste bocht. Hier was direct al contact tussen diverse spannen, Paivarinta kwam als eerste uit deze openingsstrijd. Holden en Streuer begonnen vanaf de vierde en vijfde plaats hun tempo op te voeren en waren in de tweede ronde dan ook de snelste op de baan. In de vierde ronde ging het mis voor Holden die met een inhaalacties bij Reeves over de kop sloeg. Streuer die er vlak achter zat kon nog net uitwijken om erger te voorkomen, maar dit resulteerde wel in een bezoek aan de grindbak met de nodige tijdsverlies als gevolg. Streuer kwam als elfde weer de baan op, kon nog voorbij komen aan twee zijspannen en finishte als tiende. Streuer was op zijn zachtst gezegd niet blij, want doordat hij gedwongen werd door de grindbak te rijden had de LCR behoorlijk wat schade opgelopen. Het was maar de vraag of het team kon starten tijdens de goldrace van zondag.

Tijdens de goldrace had een ieder weer een goede start en begon het gevecht om de overwinning direct weer waar het een dag eerder was opgehouden. In de tweede ronde zetten Streuer en Rousseau de snelste tijd van de wedstrijd neer. Zij zetten de Fin Paivarinta onder druk, maar hadden ook hun zinnen gezet om aan Reeves en Birchall voorbij te komen. Diverse malen wisselden Paivarinta en Streuer van positie, en na de tiende ronde zag de Fin geen kans meer om hem terug te pakken. Streuer verhoogde het tempo nogmaals en zette ook de aanval in op de Birchall broers. Diverse malen was de Drent voorbij aan de Birchalls, maar steeds konden zij de aanval direct weer counteren. Door dit gevecht had Paivarinta ook weer de aansluiting gevonden en was het zaak voor Streuer om een meer verdedigende de lijn te gaan rijden. De kans op een tweede plaats was wel verkeken, maar ze konden wel hun derde plaats vast houden en pakten zo de laatste podium plaats. De top 4 finishte binnen 1.7 seconden, en dat beloofd veel voor de resterende WK races, één ding is duidelijk de verschillen bij de top 5 zijn zeer klein.

Na afloop was Bennie Streuer dan ook zeer tevreden. Natuurlijk met de behaalde podium plaats, maar nog meer met het feit dat hij weer kon mee strijden om de top posities. Door deze 3e plaats stijgt team Streuer naar de 6e plaats in de WK tussenstand, en kijkt dan ook vol vertrouwen uit naar de komende WK rondes. De eerstvolgende is op de Sachsenring van 22 tot en met 24 juni.

Foto: Mark Walters